Radiátor üzemmódok

Radiátor üzemmódok

A következőkben egy rövid leírást olvashat arról, hogy az eltérő üzemmódú radiátorok között milyen különbségek vannak. Ezeknek az eltéréseknek az ismerete mindenképpen segítséget jelent a megfelelő modell kiválasztásában, így javasoljuk az alább leírt információk áttekintését. Amennyiben további kérdés merül fel önben, keressen minket bizalommal, vagy töltse le katalógusunkat!

Fűtési vízzel üzemelő radiátorok

Ebben az esetben két szelep csatlakozik a radiátorhoz. Az első, az úgy nevezett előremenő ág, ezen keresztül jut a rendszerből a meleg víz a radiátorba, a második pedig a visszatérő ág, ahol a lehűlt víz visszatér a rendszerbe. Adott típusú radiátor fűtőteljesítménye az előremenő víz hőmérséklet, a visszatérő víz hőmérséklet, és a szobahőmérséklet függvénye. Illetve egyes felületek csökkentik a radiátor teljesítményét. A teljesítménycsökkenés mértéke 8-40% között változik, a pontos teljesítmények a katalógusból kiolvashatók.

Példa (Vitalo Bar fűtőteljesítménye):

Látható, hogy a szabvány szerint megadott fűtőteljesítmény 465 W. Ha a fűtővíz hőmérséklete alacsonyabb, a radiátor fűtőteljesítménye csökken.

Alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek

Szintén fűtési vízzel üzemelnek az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek de ezek esetében a fűtőteljesítmény már csak töredéke a névleges teljesítménynek. A padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtési rendszerek mind ilyenek, ezek jellemzően 35-40°C° körüli előremenő hőmérséklettel működnek. Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e ilyen rendszerekre a fürdőszoba radiátort csatlakoztatni. A válaszunk az, hogy ilyen rendszerekben az elektromos üzemű radiátor a legtöbb esetben ésszerűbb választás.

Beépített ventilátorral ellátott radiátorok

A radiátorba épített ventilátorok segítségével az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek teljesítménye fokozható. Ilyen modell pl.: a Zehnder Stana Neo, a Zehnder Terraline Neo, és a Zehnder Nova Neo is.

Elektromos üzemű radiátorok

Az elektromos radiátorokba, a fűtési víz helyett egy speciális folyadék kerül, amit egy fűtőpatron melegít. Az ilyen modellek esetében mindössze a fűtőpatron dugvilláját kell a falon található gugaljba csatlakoztatni. Egyes típusokat szabad kábelvéggel szállítjuk. Fontos, hogy a telepítés során a helyiségekre vonatkozó építési előírásokat figyelembe kell venni, azaz a fűtőpatron elektromos védettségére oda kell figyelni a felszerelésnél. Ez azt jelenti, hogy a fröccsenő víz ellen védett berendezéseket (legalább IP X4 besorolás) közvetlen kád, és zuhanyzó mellé telepíteni tilos! (Ide vonatkozó szabvány: MSZ EN 60529:2015 és MSZ HD 60364-7-705). Szűkített választékban, de szinte az összes fürdőszoba radiátorunk elérhető elektromos változatban is.

Elektromos radiátorok szabályozása

Mivel ezek a radiátorok az elektromos hálózathoz csatlakoznak, így lehetőség nyílik komplexebb, elektronikus vezérlők használatára. A vezérlők az egyes típusokban eltérőek lehetnek, jellemzően az alacsonyabb árfekvésű modellek egyszerűbb, a magasabb árfekvésű radiátorok pedig fejlettebb szabályozási módokkal rendelkeznek. Két példa:

  • Klaro modellek esetén okostelefonnal vezérelhető Timermemo fűtőpatronnal szereltek, napi-heti programmal, időzítővel
  • Yucca modellek esetén Wivar-II fali kezelővel szereltek, okostelefonnal vezérelhető (Bluetooth), helyiséghőmérséklet szabályozott napi-heti programmal, több időtartamra állítható időzítővel

Vegyes üzemű radiátorok

Bizonyos modellek esetében lehetséges a korábban leírt két üzemmód kombinálása. Ezek a modellek csatlakoznak a fűtési rendszerhez, és elektromos fűtőpatronnal is fel vannak szerelve. Az ilyen típusok esetében, a szezonon kívül is lehetőség van a felfűtésére, törölközők szárítására. Az elektromos fűtőpatron a konkrét modellnél megadott teljesítménynek megfelelően a Zehnder kínálatából kiválasztható, vagy eleve beépített (pl. Metropolitan). Egyes modellek kialakításuknál fogva nem alkalmasak vegyes üzemmódra (pl. Vitalo).

Példa (Zehnder Zeta 800×500 típushoz hoz alkalmazható villamos fűtőpatron):

Az árlistában megtalálható, hogy adott modellhez milyen teljesítményű fűtőpatron alkalmazható.

Biztonsági figyelmeztetések vegyes üzem esetén

  • Sose szereljen a megadottnál nagyobb teljesítményű fűtőpatront a radiátorba
  • A radiátorban mindig feltöltöttnek kell lennie a fűtési rendszernyomáson
  • Gondoskodni kell a fűtési víz tágulásáról a nyári időszakban is, a radiátort soha ne zárja ki a fűtési rendszerből
  • A felszerelés helyének kijelölésekor figyelembe kell venni a biztonsági sávokat és a fűtőpatron villamos védettségét.
  • Vegyes üzemű radiátorok felszerelését mindig bízza szakemberre!

Vegyes üzemmódra alkalmas Zehnder radiátorok

Az árlista első lapjain megtalálja, hogy adott Zehnder modell alkalmas-e vegyes üzemre vagy sem.
A piktogramok segítségével tájékozódhat:

A fenti példák szerint:

  • Kizárólag fűtési rendszerre csatlakoztatható: Kazeane, Roda Spa Asym
  • Vegyes üzemre is alkalmas, beépített fűtőpatronnal: Quaro, Subway
  • Vegyes üzemre is alkalmas, többféle fűtőpatronnal: Universal
  • Rendelhető kizárólag elektromos üzemű változatban is: Quaro, Subway, Universal
Back to Top
Shopping Cart
Close

Nincsenek termékek a kosárban.